RE: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris - solution

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

RE: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris - solution

John Unsworth-3
This seems to be caused by the ongoing saga documented in issues 6912 and 8102. These functions were declared as weak in 1.1.1b.

safestack.h
#  pragma weak OPENSSL_sk_num
#  pragma weak OPENSSL_sk_value
#  pragma weak OPENSSL_sk_new
#  pragma weak OPENSSL_sk_new_null
...

lhash.h
#  pragma weak OPENSSL_LH_new
#  pragma weak OPENSSL_LH_free
#  pragma weak OPENSSL_LH_insert
#  pragma weak OPENSSL_LH_delete
...

Removing these lines allows all the tests to work. I am building static libraries (no-shared) which is presumably why it works for some people out of the box if they are using shared libraries.

Please advise as to the way forward. I note that one other user (see 8102) has reported this too:

>>>>>>>>>>>
rammishr commented on Mar 26
Hi,
Sorry if this should have been posted separately.

When i build openssl1.1.1b on solaris , it is successful. But while verifying the version " openssl version" it fails with below error.
ld.so.1: openssl: fatal: relocation error: file /vobs_tools/prgs/src/openssl/solaris64/bin/openssl: symbol OPENSSL_sk_new_null: referenced symbol not found
Killed

The same machine works fine for openssl1.1.1.
So, in 1.1.1b I can observe that OPENSSL_sk_new_null has been defined as below in safestack.h.
pragma weak OPENSSL_sk_new_null
Can this be related ? Am I missing anything while Configure ?
<<<<<<<<<<<<<<<

Regards,
John.

-----Original Message-----
From: openssl-users <[hidden email]> On Behalf Of John Unsworth
Sent: 09 May 2019 10:13
To: [hidden email]
Subject: RE: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris

CAUTION: This email originated from outside of Synchronoss.


This looks like the problem:

ld.so.1: sanitytest: fatal: relocation error: file ../../test/sanitytest: symbol OPENSSL_sk_new_null: referenced symbol not found ../../util/shlib_wrap.sh ../../test/sanitytest => 137 not ok 1 - running sanitytest

#   Failed test 'running sanitytest'
#   at /home/metabld/OpenSSL/openssl-1.1.1b/test/../util/perl/OpenSSL/Test/Simple.pm line 77.
# Looks like you failed 1 test of 1.
Dubious, test returned 1 (wstat 256, 0x100) Failed 1/1 subtests

This results in the same error:
sol-mds-build-01 $ cd apps
sol-mds-build-01 $ ./openssl version
ld.so.1: openssl: fatal: relocation error: file openssl: symbol OPENSSL_sk_new_null: referenced symbol not found

I have built static libraries.

John

-----Original Message-----
From: openssl-users <[hidden email]> On Behalf Of Matt Caswell
Sent: 09 May 2019 09:38
To: [hidden email]
Subject: Re: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris

CAUTION: This email originated from outside of Synchronoss.


What is the output from:

$ make V=1 TESTS=test_sanity test

Matt

On 08/05/2019 19:22, John Unsworth wrote:

> I have build OpenSSL 1.1.1b 64 bit on Solaris SunOS 5.10
> Generic_Virtual sun4v sparc SUNW,T5140.
>
>
>
> ./Configure -lrt solaris64-sparcv9-cc no-shared -m64 -xcode=pic32
> -xldscope=hidden
>
>
>
> It builds fine but all the tests fail, with or without no-asm. Can
> anyone help please? Here is the start of the test run:
>
>
>
> $ make test
>
> make depend && make _tests
>
> ( cd test; \
>
>   mkdir -p test-runs; \
>
>   SRCTOP=../. \
>
>   BLDTOP=../. \
>
>   RESULT_D=test-runs \
>
>  PERL="/opt/perl-5.26.1/bin/perl" \
>
>   EXE_EXT= \
>
>   OPENSSL_ENGINES=`cd .././engines 2>/dev/null && pwd` \
>
>   OPENSSL_DEBUG_MEMORY=on \
>
>     /opt/perl-5.26.1/bin/perl .././test/run_tests.pl  )
>
> ../test/recipes/01-test_abort.t .................... ok
>
> ../test/recipes/01-test_sanity.t ................... Dubious, test
> returned 1 (wstat 256, 0x100)
>
> Failed 1/1 subtests
>
> Regards,
>
> John.
>
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris - solution

Dennis Clarke-2
On 5/10/19 11:23 AM, John Unsworth wrote:
> This seems to be caused by the ongoing saga documented


I have this working flawlessly on S10 ... what is the issue :


jupiter # /usr/local/bin/openssl version
OpenSSL 1.1.1b  26 Feb 2019



dc
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

RE: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris - solution

John Unsworth-3
As I have said at least 4 times previously I am building no-shared. Are you?

-----Original Message-----
From: openssl-users <[hidden email]> On Behalf Of Dennis Clarke
Sent: 12 May 2019 11:53
To: [hidden email]
Subject: Re: OpenSSL 1.1.1b tests fail on Solaris - solution

CAUTION: This email originated from outside of Synchronoss.


On 5/10/19 11:23 AM, John Unsworth wrote:
> This seems to be caused by the ongoing saga documented


I have this working flawlessly on S10 ... what is the issue :


jupiter # /usr/local/bin/openssl version OpenSSL 1.1.1b  26 Feb 2019



dc